Praktijk Newkidstoday

Nieuwetijds ouderbegeleiding

Hooggevoelig en beelddenken

Hooggevoelig en Beelddenken?

De eigenschappen van beelddenkers maken dat het kan zijn dat het kind dat een beelddenker is hier problemen mee ondervindt, op school of thuis. De problemen kunnen zijn dat het kind snel is afgeleid, kind veel dagdroomt, chaotisch is en last heeft van het sterke inlevingsvermogen.

Een beelddenker is geen ster in het beredeneren van de situatie. Het gevolg is dat hij datgene wat hij meemaakt niet op afstand kan houden. Hij beleeft alles intens via zijn zintuigen. Er komen veel prikkels ongefilterd zijn lichaam binnen en raakt hierdoor overprikkeld en afgeleid. Het ene plaatje zorgt dat hij ‘vliegt’ naar een ander plaatje wat niet bij het onderwerp hoort en zo niet afmaakt waarmee hij bezig is.

Dagdromen
Dagdromen komt enerzijds door het moeten verwerken van (te veel) waargenomen en opgezogen prikkels en dmv dagdromen kan hij de wereld en zijn lichaam vol prikkels ontvluchten. Anderzijds komt het dagdromen door zijn intuïtieve bewustzijn, dit gaat gepaard met een rijke gevoelswereld. En daar horen weer veel fantasieën bij. Hij leeft compleet in zijn eigen droomwereld. Hierdoor kan een beelddenker ongeïnteresseerd en mat overkomen. Ook dit blijkt uit het moeten herhalen van instructies voordat hij luistert.

Teveel prikkels
Als je teveel prikkels tegelijkertijd moet verwerken wordt het een chaos in je hoofd. Dat maakt ook dat beelddenkers moeten hebben met ordenen. Chaos door een hoofd vol plaatjes kan leiden tot druk gedrag of juist teruggetrokken gedrag; alles wordt teveel. Deze kinderen voelen onrust in hun lijf en zeggen vaak; ‘ mijn hoofd is druk’ of ‘ ik heb hoofdpijn’. Door chaos, snel afgeleid zijn en dagdromen raken ze contact met zichzelf en de omgeving kwijt. Het leidt er regelmatig toe dat een beelddenker wordt gezien als een kind met een concentratieprobleem of ADHD /ADD.

 

Advertenties
%d bloggers liken dit: