Praktijk Newkidstoday

Nieuwetijds ouderbegeleiding

Hooggevoelig

Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen. Iemand die zeer gevoelig is noemen we ‘Hooggevoelig’ of ook wel HSP, ‘Highly Sensitive Person’.

Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s al snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.

Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen.

Het begin is er!
U als ouders / opvoeder heeft in ieder geval deze website gevonden en ik kan u helpen bij uw vragen. Ook is het mogelijk dat als er problemen op school zijn met uw kind dat ik in gesprek ga met leerkrachten. Mijn ervaring is dat niet veel leerkrachten bekend zijn met (hoog)gevoeligheid waardoor ze niet weten wat ze met dit soort kinderen aan moeten. Het is vaak geen onwil, maar ontwetendheid!

Daarnaast kan ik observeren in uw gezin, andere situaties,  op school, sportclub etc. om zo ondersteuning te bieden en informatie te verschaffen waar nodig. Het gaat uiteindelijk dat u en uw kind zich prettig en krachtig voelen!

De kenmerken van een HSP-er zijn oa:
–       Erfelijk, Aangeboren, één op de vijf mensen
–       Zintuiglijke waarneming gevoeliger
–       Emotionele gevoeligheid, stemmingen van anderen en van jezelf aanvoelen
–       Rijke innerlijke belevingswereld
–       Groot reflectievermogen
–       Groot rechtvaardigheidsgevoel
–       Presteren minder tijdens observatie en beoordeling
–       Perfectionisme
–       Geïnteresseerd
–       Toegewijd
–        Zorgvuldig- Tijdens drukke dagen behoefte om terug te trekken → rust
–       Opgejaagd voelen als je veel moet doen in korte tijd
–       Communicatie vanuit het hart
–       Kunnen nu maar ook vroeger als verlegen of gevoelig gevonden worden
–       Zijn vaak beelddenkers

Niet alle kenmerken hoeven herkenbaar te zijn, er zijn nog meer kenmerken. Het kan ook zijn dat je op een aantal punten zeer hooggevoelig bent en de rest niet.
bron: hooggevoelig.nl

Bekendheid hooggevoeligheid?
Er wordt steeds meer over (hoog)gevoeligheid gesproken. Echter, nog lang niet overal is bekend wat hooggevoeligheid is. Daarnaast kan (hoog) gevoeligheid niet gediagnosticeerd worden zoals ADHD, Autisme etc en wordt er in de regeliere hulpverlening dan ook eerder naar ADHD en Autisme gekeken. Hetzelfde geldt voor beelddenken, er wordt eerder gedacht aan dyslexie.Ook  hoogbegaafde kinderen zijn vaak hoogsensitief.  Het gevolg is dat (hoog)gevoelige kinderen niet de juiste begeleiding krijgen en soms zelfs medicatie voorgeschreven krijgen die ze wellicht helemaal niet nodig hebben.

contactplaatje
Meer informatie of een gesprek aanvragen?
Ik kan u helpen!
Neemt u voor meer informatie of een afspraak direct contact op.
Telefoon:06-29057902
Email: info@newkidstoday.nl
Gratis intake gesprek van 30 minuten in de praktijk of via Skype!

 

 

Advertenties
%d bloggers liken dit: